ДО ПРОБЛЕМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕДУРНИХ ЗАСАД РИНКОВОГО ПІДХОДУ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ПРОЕКТНИХ ТА НАУКОВО-ПРОЕКТНИХ РОБІТ

  • Л. В. Шумак
  • І. В. Кирилов

Аннотация

У багатьох випадках будівельні об'єкти розрізняються за розмірами, загальною площею, поверховістю та матеріалами, що використовуються для виготовлення конструктивних елементів, що призводить до певних особливостей у механізмі ціноутворення у будівництві, зокрема у проектних та науково-проектних роботах. Будівельні об'єкти за типовим проектом не матимуть однакової вартості в залежності від місця розташування та місцевих умов будівельного майданчика. За останні роки в Україні відбулися значні перетворення у галузі ціноутворення та оцінки вартості інвестиційних проектів та програм. Розвиток ринкових відносин в Україні зумовив необхідність розробки сучасної методології ціноутворення та управління вартістю у будівництві, зокрема у визначенні вартості проектних та науково-проектних робіт з урахуванням передового світового досвіду та міжнародних стандартів. На вирішення цієї проблеми спрямовані зусилля багатьох науковців та практиків України та зарубіжжя. Необхідність в оцінці вартості, проектних та науково-проектних робіт, а також будівництва об'єкта загалом, виникає на ранніх стадіях. Однак на цьому етапі визначаються лише приблизні витрати, а в міру проведення розвідок та накопичення інформації з'являються нові можливості для розрахунку більш точного кошторису вартості об'єктів, що проектуються. Тому розрахунок вартості проектних робіт проводиться в основному індивідуально за кошторисом, в якому зазначаються обсяги робіт, розцінки, техніка та методи будівництва за конкретними видами робіт. Акцентуючи проблеми системи ціноутворення проектних та науково-проектних робіт нашої країни, розглянуто організаційно-економічні проблеми зниження вартості інвестиційно-будівельних проектів. У тому числі, за рахунок підвищення ефективності конкурсного відбору Інвесторів, Підрядників (будівельних відомств) та Постачальників проектної продукції. Важливим питанням є питання порівняльного (ринкового) підходу до ціноутворення у будівництві, зокрема на проектні та науково-проектні послуги. Ринкова ціна — це переважна ціна, що сплачується за проектні послуги на проектному ринку за відповідний період у процесі купівлі-продажу, незалежно від індивідуальних витрат Виробника. У макроекономічному плані ціни розглядаються як найважливіший стратегічний критерій, що характеризує ринкову кон'юнктуру. Зміна ціни відбувається під впливом низки ціноутворюючих чинників. Основа розрахункових процедур — це внесення поправок на розбіжності між об'єктом, що оцінюється, і об'єктами-аналогами, вартість яких відома. Такі ж коригування допустимі й у певної середньо ринкової вартості. Значною проблемою залишається низький рівень використання проектної методології практично. При недостатньо правильно сформованій ціновій політиці проектне підприємство не зможе досягти намічених цілей, тому цьому питанню необхідно приділяти особливу увагу.

Опубликована
2023-05-22
Как цитировать
ШУМАК, Л. В.; КИРИЛОВ, І. В.. ДО ПРОБЛЕМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕДУРНИХ ЗАСАД РИНКОВОГО ПІДХОДУ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ПРОЕКТНИХ ТА НАУКОВО-ПРОЕКТНИХ РОБІТ. Строительное производство, [S.l.], n. 73, p. 74-85, may 2023. ISSN 2524-2555. Доступно на: <http://ndibv-building.com.ua/index.php/Building/article/view/432>. Дата доступа: 19 may 2024 doi: https://doi.org/10.36750/2524-2555.73.74-85.
Раздел
Articles