ПРОБЛЕМИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ

  • П. Є. Григоровський
  • О. В. Мурасьова
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName## https://doi.org/10.36750/2524-2555.73.19-25

Анотація

У світовій практиці набула широкого поширення концепція системного підходу (сервейінга) до управління об'єктами нерухомості, яка полягає в реалізації комплексного управління об'єктами нерухомості на всіх стадіях життєвого циклу в інтересах власника, від моменту обґрунтування необхідності її зведення до настання економічної недоцільності її подальшої експлуатації.
Забезпечення експлуатаційної придатності на всіх етапах життєвого циклу об’єктів повинно здійснюватися відповідно до будівельних норм та національних стандартів, які відображають специфіку їх зведення.
В статті проаналізовано положення нормативно-правової бази щодо забезпечення експлуатаційної придатності будівель і споруд на етапі експлуатації, періодичності проведення ремонтів, організаційно-технологічних схем проведення технічного обслуговування.
Основною метою нормативних документів є забезпечення захисту інтересів споживачів при користуванні будівельною продукцією, тож зусилля щодо забезпечення цієї мети мають зосереджуватися на досягненні та утриманні відповідних параметрів споруд та їх інженерних систем на етапі експлуатації.
На етапі експлуатації метою проведення ремонтів є підтримка експлуатаційних властивостей будівель і споруд на проектному (нормативному) рівні, що впливає на їх довговічність. До етапу експлуатації будинків і споруд входять ремонти (поточні, капітальні) та роботи з підсилення або відновлення будівельних конструкцій. На останньому етапі життєвого циклу будівель і споруд відновлення їх експлуатаційних властивостей здійснюється при реконструкції, капітальному ремонті або технічному переоснащенні, які будуть включати до себе роботи з підсилення або відновлення будівельних конструкцій.
Виходячи з положень проаналізованих законодавчих та нормативних документів поточний ремонт не відноситься до будівництва, тому на нього не поширюються законодавчі та нормативні документи, що діють у будівництві. Разом з тим, законодавче та нормативне поля, що мають регулювати виконання обов’язкових вимог на всіх стадіях життєвого циклу споруди, часто не кореспондуються між собою і, як правило, не виконуються. При цьому критичним є забезпечення дотримання вимог під час самої тривалої і витратної стадії життєвого циклу — експлуатації.

Опубліковані
2023-05-22
##submission.howToCite##
ГРИГОРОВСЬКИЙ, П. Є.; МУРАСЬОВА, О. В.. ПРОБЛЕМИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ ОБ’ЄКТІВ. Будівельне виробництво, [S.l.], n. 73, p. 19-25, may 2023. ISSN 2524-2555. Доступно за адресою: <http://ndibv-building.com.ua/index.php/Building/article/view/408>. Дата доступу: 19 may 2024 doi: https://doi.org/10.36750/2524-2555.73.19-25.